Makaron konjac – co warto o nim wiedzieć?

makaron konjac

Bardzo często poszukujemy produktów, które wyróżniają się spośród pozostałych właściwościami odżywczymi. Doskonałym rozwiązaniem wydaje się być wysokiej makaron konjac, który cieszy się coraz większą popularnością. Czym jest makaron konjac? Jakie właściwości odżywcze posiada makaron konjac? Jak smakuje i w jaki sposób przygotowć? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

Czym jest makaron konjac?

Cechą charakterystyczną makaronu koncjac jest to, że składa się w 97% z wody. Do produkcji wykorzystuje się mąkę, którą wytwarza się ze specjalnego warzywa bulwiastego, który nosi nazwę Amorphophallus konjac. Należy podkreślić, że naturalnie roślina ta nie występuje w Polsce, a w południowo-wschodniej Azji- to właśnie tam są największe jej plantacje. Przed obróbką wyróżnia się niezbyt przyjemnym zapachem, który może przypominać zepsute mięso. Makaron konjac posiada konsystencję galaretowatą, co jest oczywiście związane ze stosunkowo dużą ilością wody. Jest to świetny produkt, który może być wykorzystywany w kuchni na co dzień.

Jakie właściwości odżywcze posiada makaron konjac?

Nie bez powodu makaron konjac cieszy się tak dużą popularnością. Mąka, która wchodzi w skład produktu, posiada niewielkie ilości węglowodanów i białka, jednak co godne podkreślenia- nie zawiera żadnego tłuszczu. Dużą zaleta makaronu jest duża ilość błonnika roślinnego, który nosi nazwę glukomannan. Jest on często stosowany jako dodatek do żywności- w składzie widnieje jako symbol E425. Na podstawie badań genetycznych wywnioskowano, że spożywanie makaronu może pozytywnie wpływać na zmniejszenie poziomu cholesterolu, jak również na zminimalizowanie ewentualnych objawów alergii. Produkt ten jest niskokaloryczny, dlatego też może być stosowany w przypadku wielu diet: redukcyjnej, ketogenicznej, niskowęglowodanowej, wegańskiej, cukrzycowej.

Jak smakuje i w jaki sposób przygotować konjac?

Część osób zastanawia się, jak smakuje makaron konjac. Otóż jest to produkt bezsmakowy, jednak doskonale jest w stanie pochłonąć smaki z innych dodatków, m.in. z sosów. Przygotowanie go do spożycia nie sprawia większych problemów, jednocześnie zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Wystarczy, że odsączymy całość na sitku, przepłuczemy wodą i dodamy do potrawy. Makaron konjac może być również gotowany przez około 1 minutę lub smażony na patelni- w zależności od indywidualnych preferencji.

Dodaj komentarz